Tapas

Een tapa is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd.

De oorsprong van de 'tapa' is omstreden, maar vast staat dat het woord 'tapa' (meervoud, 'tapas') is afgeleid van het Spaanse werkwoord 'tapar', hetgeen afdekken of bedekken betekent. 'Tapa' is dan ook letterlijk te vertalen als 'deksel'. Op basis van deze betekenis wordt vaak verondersteld dat tapas zijn ontstaan uit de gewoonte om een drankje letterlijk met een stuk brood en/of een plakje ham af te dekken, dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld vliegen in het glas zouden komen.

In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen met name om de versheid en/of kwaliteit van het product, waardoor soms ook relatief simpele gerechten door het gebruikmaken van producten van hoge kwaliteit erg populair kunnen zijn.

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al lijken de 'Amerikaanse', 'Nederlandse' of 'Duitse' versies van tapas niet altijd op wat men in Spanje tapas noemt.

Tapasarrangement vanaf 2 personen € 19,50 per persoon: 

Calamares
Spiesje met chorizo
Gemarineerde olijven
Aardappel tortilla
Champignons met knoflook
Mini wrap met tonijnsalade
Gemarineerde garnalen
Gerookte ham met groene asperge en rucola
Diverse broodsoorten met olijven tomatentapenade

Reserveren gewenst 

Dit Tapas arrangement is uit te breiden met :

Feestelijk glas Prosecco                                  €    3,75

Gazpacho koude Spaanse soep                    €    5,25

Halve liter rode/ witte wijn of rosé                   €  11,75

Halve liter Sangria                                             €  12,50